‘Je schrikt als je ziet hoeveel voedsel er in de afvalbak belandt’

Buurtbewoners bijeen brengen en voedsel redden van de afvalbak. Met dat motto heeft BuurtBuik al ongeveer 130.000 kilo voedsel gered en zo’n 200.000 maaltijden geserveerd. Jeroen en Grace van BuurtBuik vertellen waarom zij zich voor dit doel inzetten: ‘Het is bizar hoeveel eten er in de afvalbak belandt. Niet bepaald een circulaire gedachte.’

Het verschil maken in de wereld: waarom zou je daarvoor willen inzetten? En hoe je dat dan? Die vragen stellen we in een reeks interviews aan klanten van For The Better. In dit interview bevragen we Jeroen, voorzitter Centraal Bestuur van BuurtBuik en Grace, bestuurslid op locatie Amsterdam West, over hun overtuiging en hoe ze tegen voedselverspilling kijken. 

Grace en Jeroen van BuurtBuik
Grace en Jeroen van BuurtBuik

Geïnspireerd op het Portugese Refood werd BuurtBuik in 2014 opgericht en is op dit moment actief op verschillende locaties in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Door overvloedig voedsel op te halen bij supermarkten, horeca en groenteboeren en dat te bereiden voor buurtbewoners, gaat BuurtBuik zowel voedselverspilling als armoede en eenzaamheid tegen.

“Als het gaat om voedselverspilling tegengaan zijn we niet de grootste speler, maar we dragen vooral bij aan een betere buurt met meer verbinding.” vertelt Grace. Iedereen die om wat voor reden behoefte heeft aan een maaltijd kan in principe bij BuurtBuik terecht. “En het is en blijft helemaal gratis.” Voegt Jeroen toe. “Dat vinden we heel belangrijk, want iedereen is welkom.” 

Waarom zetten jullie je eigenlijk in voor BuurtBuik? 

Jeroen: ‘Ik had altijd al iets tegen voedselverspilling. Toen ik in aanraking kwam met BuurtBuik, was ik meteen verkocht. Het gaat bij ons niet alleen om voedselverspilling tegengaan, er gebeurt zoveel meer. Dat maakt het echt uniek. Daarom zet ik mij in voor BuurtBuik om mensen te voorzien van gezonde en gratis maaltijden van gered voedsel.’

Toen ik in aanraking kwam met BuurtBuik, was ik meteen verkocht

Grace: ‘Het leuke bij BuurtBuik is dat het elke keer weer een verrassing is wat je precies gaat koken; je weet van tevoren nooit wat je precies gaat ophalen. Daarnaast doe je echt iets voor de buurt. Dat maakt het vrijwilligerswerk leuk. Als ik dit niet had gedaan, was ik veel meer in mijn eigen bubbel gebleven. Ik denk dat het heel goed is om daarbuiten te opereren.’

Groenten

Wat leer je bij BuurtBuik ervan om buiten je bubbel te opereren?

Grace: ‘Dat ik het zelf echt heel goed heb. En dat niet iedereen het goed heeft. Het is daarnaast ook gewoon leuk om met veel verschillende mensen contact te hebben. Door samen te eten – iets wat nu tijdens corona helaas niet kan – bieden we naast een maaltijd ook een praatje. Ik merk dat je echt een band opbouwt met de mensen die vaak langskomen.’

Jeroen: ‘Precies, het is mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die iets goeds willen doen en het verschil willen maken. Dat geeft mij veel energie.’

Hoe zit het met die voedselverspilling? Is dat een groot probleem?

Jeroen: ‘Ja, het is een probleem, dat merk je in het voedsel dat we ophalen. Je schrikt echt als je ziet wat er normaal gesproken wordt weggegooid als wij niet langskomen. Voedsel dat prima is, belandt in de vuilnisbak. Dat is niet bepaald een circulaire gedachte. Je wordt er bewust van hoe makkelijk we eten verspillen. Dat is echt bizar en zou niet mogen.’ 

Als je een pak met aardbeien koopt, kies dan juist dat pak met wat verkleurde aardbeien

Hoe zouden we, volgens jullie, als samenleving beter kunnen omgaan met voedsel?

Jeroen: ‘Mensen weten wel dat het gebeurt, maar de hele voedselketen kunnen we niet zomaar veranderen. Je kunt wel iets veranderen aan wat je met het eindproduct doet.’

‘Maar ik denk dat het veel belangrijker is dat je vanuit huis hier zelf beter over gaat nadenken. Bijvoorbeeld: een courgette met een klein deukje hoef je niet weg te gooien. Dat is onzin. Daar kan de consument meer bewust van zijn. Als je een pak met aardbeien koopt, kies dan juist dat pak met wat verkleurde aardbeien. Het moet niet uitmaken. Eet je bord leeg, kijk goed hoeveel je koopt en wat je weggooit. Als BuurtBuik proberen we dat op onze social media ook duidelijk te maken. Het maakt indruk op mensen als ze zien hoeveel maaltijden onze vrijwilligers maken met anders verspild voedsel.’

Team BuurtBuik

Grace: ‘Bedrijven zijn al wel een stuk beter bezig dan vroeger. Je ziet nu bijvoorbeeld initiatieven als Too Good To Go en de kortingsstickers in supermarkten. Daar zit wel een winstoogmerk achter, maar het zijn wel hele goede ontwikkelingen. Ook zijn er steeds meer initiatieven bezig met voedselverspilling en weten bedrijven ons ook beter te vinden. Iedereen wil wel een steentje bijdragen.’

For The Better hielp BuurtBuik met verbetering van de snelheid en de beveiliging van de website. De website van BuurtBuik bezoek je hier.

Geschreven door

Wij willen jou helpen!

Ben jij een non-profit en probeer je mee te bouwen aan een betere wereld? Dan bieden wij jou een gratis check en advies aan om erachter te komen hoe jij je website kunt verbeteren. Ons doel? Jouw online impact vergroten.