Leanne van Haagse Helpers: ‘Achter de voordeur kom je wel heftige dingen tegen’

Sinds de oprichting in 2018, is Haagse Helpers een bekende naam geworden in de stad Den Haag. In 2020 wonnen ze al de Haagse Vrijwilligersprijs. Doormiddel van hun jongerennetwerk probeert de stichting op te komen voor kwetsbare Hagenaren. Maar: “We geven niet alleen zelf wat, maar die mensen geven ons ook wat. Een stukje inzicht en verbreding van je horizon.”

Het verschil maken in de wereld: waarom zou je daarvoor willen inzetten? En hoe pak je dat online aan? Die vragen stellen we in een reeks interviews aan klanten van For The Better. Vandaag is Leanne aan het woord. Ze is 24 jaar en werkzaam bij Haagse Helpers. In haar werk bij de stichting activeert ze jongeren om eenzame en kwetsbare mensen in Den Haag te helpen. Dit doet Haagse Helpers door middel van sociale of praktische hulpactiviteiten.

Leanne van Haagse Helpers
Leanne van Haagse Helpers.

Wat vind je zo mooi aan je werk bij Haagse Helpers?

“Ik kom oorspronkelijk uit een kleine dorpsgemeenschap. Daardoor moest ik best wel wennen aan de grote stad Den Haag en dat bijvoorbeeld niemand elkaar groet. Ik vind het eigenlijk nog steeds schrijnend dat ik mijn buren niet eens ken. Mijn werk bij Haagse Helpers is een mooie manier om iets voor mijn medemens te betekenen, contact op te zoeken en echt mensen in de ogen aan te kijken. Het is tof om je zo voor de stad in te zetten.”

Wat doet Haagse Helpers eigenlijk precies?

“We zijn een jongerennetwerk. Het is onze missie om jongeren hun talenten en gaven te laten herkennen en om die in te zetten voor de stad. Met name voor stadsgenoten die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ons doel is tweeledig: we organiseren aan de ene kant activiteiten voor kwetsbaren Hagenaren/Hagenezen. Aan de andere kant willen een plek zijn waar jongeren nieuwe vrienden kunnen maken en leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten.”

Waarom vind je het leuk om impact te maken?

“In Den Haag is de sociale cohesie niet hoog. Mensen lopen langs elkaar heen, er is veel segregatie. Ik vind het daarom extra bijzonder dat zij ons toelaten achter hun voordeur.”

‘Je ziet huizen waar je niet kunt voorstellen dat er mensen in wonen’

“Achter die voordeuren kom je echt wel heftige dingen tegen. Je ziet huizen waar je niet kunt voorstellen dat er mensen in wonen. Ik vind het goed dat we jonge mensen dat inkijkje kunnen bieden. Ze zien dat mensen echt geraakt worden door het leven en daar geen verandering in kunnen brengen. Wij geven dus niet alleen zelf wat, maar hulpvragers geven ons ook wat. Dat is een stukje inzicht, verbreding van je horizon en begrip voor mensen die je niet zo snel zou tegenkomen.”

Jongeren van Haagse Helpers koken bij het Leger des Heils.
Koken bij het Leger des Heils

Hoeveel impact kun je maken in zo’n massastad als Den Haag? Van al die problematiek zou je pessimistisch kunnen worden.

“Op grote schaal maak ik me echt geen illusies. Maar ik geloof heel erg in het 1-op-1 contact. Bij onze meeste klussen vragen we 2 uur van de jongeren. Soms lukt niet alles af binnen die tijd. Dan gaan ze vaak uit zichzelf terug om het af te maken. Jongeren raken zo intrinsiek gemotiveerd doordat ze leuke mensen ontmoeten en echt iemand verder helpen. Zo zijn er veel vrijwilligers die op kleine schaal veel impact maken.”

‘Als je de bureaucratische molen niet snapt, loop je vast’

Je komt veel in aanraking met de nood in Den Haag. Wat voor dingen zouden echt structureel anders moeten in de stad?

“Ik schrik er altijd van hoeveel nood er is in Den Haag. In ons land is alles in principe heel goed geregeld. Maar er zijn dan alsnog mensen die door het systeem vallen. Als je dan de bureaucratische molen niet snapt, loop je vast. Er is te veel marktwerking in de zorg, waardoor mensen snel moeten verzorgd worden en daarna weer door moeten. Uiteindelijk is er daarom maatwerk nodig en persoonlijk oplossingen, zoals wij dat bieden.”

Ten slotte, is het belangrijk voor jullie om online aanwezig te zijn?

“Ja, heel erg. Juist omdat we met een jonge doelgroep werken. Zij leven online. Het voor ons belangrijk dat de website goed in orde is. Ik probeer bijvoorbeeld veel tijd te steken in creatieve teksten schrijven. Je moet ‘wervend schrijven’ als je met jongeren werkt. Online hebben jongeren een tijdsspanne van een goudvis, want ze zijn gewend om gewoon door te scrollen.

Daarnaast investeren we veel tijd in onze social media. Dat helpt ook om nieuwe partners te vinden en om jezelf professioneel op de kaart te zetten. We zijn sinds 2018 actief en in 2020 mochten we ons al de beste vrijwilligersorganisatie van Den Haag noemen. Dat is supertof, maar dat komt ook ergens doordat we online bekender zijn geworden en daar veel tijd insteken. Die zichtbaarheid is belangrijk.”

For The Better heeft de website van Haagse Helpers in beheer en hielp de stichting met bijvoorbeeld een donatiemodule en evenementenomgeving. Bekijk de website hier.

Wij willen jou helpen!

Ben jij een non-profit en probeer je mee te bouwen aan een betere wereld? Dan bieden wij jou een gratis check en advies aan om erachter te komen hoe jij je website kunt verbeteren. Ons doel? Jouw online impact vergroten.