Podcast voor stichtingen

In de huidige digitale wereld staat het voor stichtingen centraal om zich te profileren en hun verhaal te delen. Dit is van cruciaal belang om nieuwe supporters aan te trekken en betrokkenheid te vergroten.

In de huidige digitale wereld staat het voor stichtingen centraal om zich te profileren en hun verhaal te delen. Dit is van cruciaal belang om nieuwe supporters aan te trekken en betrokkenheid te vergroten. Het schrijven van doeltreffende teksten blijkt echter vaak een uitdaging voor veel stichtingen. Waar moeten ze beginnen? En hoe kunnen ze hun onderwerpen het beste inrichten?

Eerlijk gezegd, als vrijwilliger, fondsenwerver, of marketeer, is het veel boeiender om te praten over de missie en impact van jouw organisatie, toch? Podcasting biedt een uitstekend middel om deze schrijfbarrière te doorbreken en op een consistente manier boeiende content te creëren die mensen daadwerkelijk inspireert.

In deze blog zullen we dieper ingaan op de wereld van stichtingen en podcasts, en de voordelen ervan onderzoeken.

Wat is een podcast voor stichtingen? Een podcast voor stichtingen is een podcast die wordt gemaakt door een stichting om hun verhaal te delen en potentiële supporters aan te trekken. Dit type contentmarketing is van cruciaal belang binnen de marketingstrategie van stichtingen en kan worden gezien als een hedendaagse variant van traditioneel schrijven. In plaats van te schrijven over een specifiek onderwerp, wordt het nu besproken en gedeeld.

Vaak maken succesvolle podcast gebruik van een interviewformaat. In elke aflevering interviewt de presentator boeiende gasten en experts om dieper in te gaan op hun ervaringen en inzichten. Hiermee proberen ze hun publiek te inspireren en aan te moedigen om actie te ondernemen.

Het idee dat podcasts alleen beschikbaar zijn op platforms zoals Spotify of Apple Podcasts is verouderd. Door gebruik te maken van video krijgt een stichting een gezicht. Dit bouwt vertrouwen op, omdat mensen liever connectie maken met mensen dan met organisaties. Daarnaast biedt video flexibiliteit bij het verspreiden van content via diverse kanalen.

Een inspirerend voorbeeld is bijvoorbeeld de podcast “Impact in Actie,” geproduceerd door de DoeGoed Stichting, waarin dieper wordt ingegaan op de projecten en initiatieven die ze ondersteunen.

Voordelen van een podcast Podcasts winnen snel aan populariteit als een uiterst effectieve vorm van contentmarketing. Als we naar het overweldigende aantal geschreven blogs kijken, namelijk 600 miljoen met ongeveer 3 biljoen blogberichten (Growthbadger), is het logisch om een alternatieve aanpak te overwegen. Wat betreft podcasting zijn er wereldwijd 5 miljoen shows met 70 miljoen afleveringen (Demand Sage). Verrassend genoeg stopt een groot aantal van deze podcasts al na slechts 3 afleveringen (Disctopia), en slechts 19% gebruikte video in 2021 (RiverSide FM). Dit biedt aanzienlijke mogelijkheden!

Hier zijn enkele voordelen van het lanceren van je eigen podcast:

Thought Leadership: Een podcast is een ideale manier om kennis te delen met de wereld. Als stichting ben je een expert in jouw vakgebied, net als jouw collega’s (vrijwilligers). Het stelt je in staat om persoonlijke verhalen te delen en complexe concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen. Deze vorm van kennisoverdracht is moeilijk te bereiken via andere formats zoals geschreven blogs, waar lezers vaak geneigd zijn om snel door de tekst te scrollen.

Geen Schrijversblokkade Meer: Podcasting kan een van de meest moeiteloze manieren zijn om te praten over specifieke onderwerpen. Het elimineert de behoefte om te worstelen met een leeg scherm in afwachting van inspiratie. In plaats daarvan kun je eenvoudigweg bespreken wat jouw stichting bezighoudt en welke ontwikkelingen je ziet in jouw sector.

Uniek Verkoopargument: Wat jouw stichting onderscheidt van anderen is waarschijnlijk een uniek aspect. Een stichtingspodcast biedt een unieke kans om dit verhaal te vertellen en ervoor te zorgen dat mensen de missie van jouw stichting daadwerkelijk begrijpen.

Gemakkelijk te Consumeren: Podcasts zijn een van de weinige contentvormen die je onderweg kunt beluisteren. Mensen kunnen geen geschreven blogs, nieuwsbrieven of LinkedIn-berichten lezen terwijl ze onderweg zijn, sporten, autorijden, de hond uitlaten of koken. Podcasts daarentegen vereisen alleen luisteraars en zijn beschikbaar op mobiele apparaten. Je kunt ook video toevoegen aan je podcast om meer opties te bieden aan je publiek.

Bekendheid Vergroten: Podcasting kan helpen om de bekendheid van jouw stichting te vergroten, vooral als je niet beschikt over onbeperkte financiële middelen. Door hoogwaardige content te bieden die jouw publiek informeert, onderwijst of vermaakt, vergroot je de kans dat mensen jouw stichting onthouden en blijven volgen. Dit zal na verloop van tijd het vertrouwen van je publiek vergroten.

Co-creatie: Een van de meest effectieve manieren om jezelf te positioneren als een thought leader in de filantropische sector is door samen te werken met andere vooraanstaande experts en stichtingen. Als je bekende gasten uitnodigt voor je podcast, zal een deel van hun vertrouwen en reputatie op jou overgaan, althans in de ogen van je publiek.

Geef je Stichting een Stem: Mensen willen graag een persoonlijke band opbouwen met de missie en de mensen achter stichtingen. Podcasting geeft jouw stichting een stem en maakt het mogelijk voor je publiek om in contact te komen met degenen die zich inzetten voor maatschappelijke uitdagingen.

Content Machine: Met behulp van AI-technologie kun je eenvoudig een podcast omzetten in geschreven tekst. Dit stelt je in staat om met één aflevering een SEO-blogpost te publiceren, diverse videofragmenten te maken, LinkedIn-berichten te plaatsen en YouTube-video’s te uploaden.

Bij For the Better helpen we stichtingen bij het opzetten van podcasts. Met onze expertise kunnen we bijvoorbeeld maandelijks vier afleveringen van 15 minuten produceren in onze podcaststudio. Hierdoor kunnen stichtingen een continue stroom van content creëren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Zakelijk voorbeeld van een B2B podcast bekijken?

Wij willen jou helpen!

Ben jij een non-profit en probeer je mee te bouwen aan een betere wereld? Dan bieden wij jou een gratis check en advies aan om erachter te komen hoe jij je website kunt verbeteren. Ons doel? Jouw online impact vergroten.