Wat is een ANBI-status?
ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent simpel gezegd: een instelling die zich inzet voor het algemene belang. Volgens de wet moet een ANBI voor minstens 90% het algemene belang dienen. Het is belangrijk dat een stichting met ANBI-status geen winstoogmerk heeft. Er zijn verder een aantal strenge eisen waaraan stichtingen moeten voldoen.
Hoe check ik of een stichting een ANBI-status heeft?
Wil je erachter komen of een bepaalde instelling een ANBI-status heeft? Dat kun je gemakkelijk checken via de website van de belastingdienst. Als je de instelling niet kunt vinden bij de belastingdienst, vraag dan direct bij de stichting zelf of zij een ANBI-status hebben.
Ben je als non-profit geïnteresseerd in een ANBI-status? Dan zijn onderstaande vragen interessant voor jou:
Wat zijn de voordelen?
Een van de belangrijkste voordelen van een ANBI-status is dat de stichting een stuk aantrekkelijker wordt voor donateurs. Een gift aan een ANBI is namelijk aftrekbaar voor de belasting, waardoor donateurs hun geld kunnen terugvragen bij de belastingdienst. Verder zijn er een aantal andere belangrijke voordelen voor een instelling met ANBI-status:
- Een ANBI hoeft geen erfbelasting en schenkbelasting te betalen voor erfenissen en schenkingen die de instelling ontvangt en gebruikt voor het algemene belang.
- Wanneer een ANBI zelf schenkingen doet in het algemeen belang, hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen.
- Een ANBI-status kun je zien als een keurmerk voor jouw instelling. Het laat zien dat je aan belangrijke voorwaarden voldoet. Hiermee kun je andere partijen, zoals subsidieverstrekkers en fondsen, makkelijker over de streep trekken om jou te steunen.
Hoe kan ik een ANBI-status aanvragen?
Wanneer je een ANBI-status voor jouw stichting of non-profit wilt aanvragen, moet je naar de website van de belastingdienst gaan. Check eerst of je aan alle voorwaarden voldoet die hieronder zijn beschreven.
Wat zijn de voorwaarden?
Een stichting moet aan een aantal strikte eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een ANBI-status. Volgens de belastingdienst zijn dat de volgende voorwaarden:
- De activiteiten van een stichting moeten voor 90% het algemeen belang dienen.
- De stichting mag geen winstoogmerk hebben.
- De stichting en de medewerkers moeten voldoen aan integriteitseisen.
- Niemand mag over het vermogen van de stichting beschikken alsof het zijn eigen vermogen is. Bestuurders en beleidsbepalers mogen geen meerderheid hebben in de zeggenschap over het vermogen van de instelling.
- Het eigen vermogen van de stichting moet beperkt blijven en mag niet meer zijn dan logischerwijs nodig is voor het werk van de instelling.
- De beloning voor beleidsbepalers moet beperkt blijven tot een onkostenvergoeding of vacatiegelden.
- De stichting heeft een redelijke verhouding tussen beheerkosten en bestedingen.
- Na opheffing van een stichting, wordt het overige geld besteed aan een ANBI met een soortgelijk doel.
- Verder zijn er een aantal belangrijke praktische zaken: de stichting heeft een actueel beleidsplan, voldoet aan administratieve verplichtingen en publiceert belangrijke gegevens op zijn website.
Dit laatste punt draait met name om de website. Een ANBI moet een aantal gegevens openbaar op zijn website hebben staan om te voldoen aan de ANBI-eisen. Dit zijn de volgende gegevens:
- De naam van de instelling
- Het RSIM of fiscaal nummer
- Contactgegevens
- Een duidelijke beschrijving van de doelstelling
- De hoofdlijnen van het beleidsplan
- De functies en namen van de bestuurders
- Het beloningsbeleid van beleidsbepalers, personeel en directie
- Een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten
- Een financiële verantwoording
Alle uitgebreide eisen vind je op de website van de belastingdienst.
In de onze gratis website check helpen wij jou om erachter te komen of jij aan de ANBI-eisen voldoet. Vraag hem gelijk aan!