Hoe kom ik aan het CBF-keurmerk?

De 'Erkenning Goede Doelen' is de officiële naam van het CBF-keurmerk. Elk goed doel in Nederland kan voor dit keurmerk in aanmerking komen, mits deze aan strenge eisen voldoet. Goede doelen met de Erkenning laten zich door het afhankelijke CBF controleren dat zij daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld en zorgvuldig met hun geld omgaan.

In Nederland zijn er 630 Erkende Goede Doelen. Het keurmerk wat zij krijgen komt van het CBF, de Nederlandse toezichthouder op goede doelen. Vroeger heette dit keurmerk ook wel het CBF-Keur en bestond ook het CBF-Certificaat, het RfB-keur en het Keurmerk Goede Doelen. Sinds 1 januari 2016 zijn deze keurmerken vervangen door één standaard dat de kwaliteit, toezicht en verantwoording waarborgt: De Erkenningsregeling Goede Doelen.

Waarom het CBF-keurmerk?

Waarom zou jouw stichting zich moeten aanmelden voor de Erkenning (de naam van het keurmerk)? Nou, met de Erkenning van het CBF laat je zien dat je te vertrouwen bent aan je donateurs en andere geldverstrekkers. Mensen kunnen namelijk zien dat je voldoet aan strenge criteria en je je laat controleren door een onafhankelijke partij.

Met de Erkenning laat je zien dat je te vertrouwen bent aan je donateurs

Dit kan de deuren openen voor je fondsenwerving, omdat voor veel organisaties de Erkenning belangrijk is. Het ‘Erkend Goed Doel’-logo die je op je website mag publiceren en het CBF-Erkenningspaspoort helpen je hierbij. Dit CBF-Erkenningspaspoort is te vinden op de website van het CBF en geeft een duidelijk overzicht aan donateurs over de basisgegevens van jouw stichting.

Euro biljetten

CBF-Erkenningspaspoort

Het CBF-Erkenningspaspoort is te vinden op de website van het CBF en geeft een duidelijk overzicht aan donateurs over de basisgegevens van jouw stichting. Op zo’n paspoort staan belangrijke gegevens zoals waar de uitgaven heen gaan en hoe een stichting aan haar inkomsten komt. Ook kun je op het paspoort de cijfers van twee jaren met elkaar vergelijken. Op de website van het CBF zijn de Erkenningspaspoorten de meest bezochte pagina’s.

Waar let het keurmerk op?

Goede doelen worden op verschillende dingen getoetst voordat ze in aanmerking komen voor de CBF-Erkenning. Het CBF onderzoekt of de missie van de organisatie is vertaald in de activiteiten die erbij passen.

Hoe groter de organisatie, hoe strenger de criteria zijn

Er wordt ook gekeken hoe deze activiteiten worden gefinancierd. Ten slotte onderzoekt het CBF welke maatregelen de organisatie neemt om belangenverstrengeling tegen te gaan. Hoe groter de organisatie, hoe strenger de criteria zijn. 

Wat zijn de eisen voor het CBF-keurmerk?

Wanneer je het keurmerk wilt aanvragen, controleert het CBF of jouw stichting aan de volgende kwaliteitseisen voldoet:

  • Je draagt bij aan een betere wereld, dat blijkt ook uit je activiteiten. Je legt in een beleidsplan duidelijk vast wat je doel is en hoe dit bereikt.
  • Er wordt zorgvuldig met geld omgegaan. De regels worden nageleefd, iemand kijkt altijd mee bij de betalingen en belangenverstrengeling wordt te allen tijde vermeden. Dit laatste betekent dat je een bestuur hebt van minstens drie personen die geen persoonlijke of zakelijke belangen bij de stichting hebben.
  • Je legt verantwoording af, door middel van jaarverslagen en informatie op je website over wat er met de donaties gebeurt.
  • Als stichting laat je je financiën controleren door het CBF of een accountant, of kascommissie.
  • Je luistert goed naar je donateurs en neemt klachten serieus.

Bovenstaande aspecten toetst het CBF aan de hand van bepaalde normen. Het hangt af van wat de grootte is van de baten van jouw stichting, hoe streng deze toetsingsnormen precies voor jou zijn. Voor grotere goede doelen gelden strengere normen dan voor kleinere.

informatie opzoeken op een laptop over de ANBI-status en het CBF-Keurmerk

Hoe kan ik het CBF-keurmerk aanvragen?

Je vraagt de Erkenning, het keurmerk, online aan op de website van het CBF. Hier lever je alle benodigde informatie aan en betaal je de initiële toetsingskosten.

Hoe hoog de kosten zijn voor een CBF-keurmerk, ligt aan hoe groot jouw goede doel is. Organisaties waarvan de baten bijvoorbeeld lager dan €100.000 zijn betalen een eenmalig bedrag van €250 en een jaarlijks bedrag van €265. Dit bedrag is hoger voor organisaties met hogere baten.

Over ons

For The Better helpt stichtingen hun online impact te vergroten. Dit doen we omdat we blij worden van het werk wat stichtingen doen en graag het verschil wat zij maken, willen vergroten. Wil jij checken of je website geschikt is voor het verkrijgen van het CBF-keurmerk of de ANBI-status? Vraag onze gratis websitecheck aan!

Geschreven door

Wij willen jou helpen!

Ben jij een non-profit en probeer je mee te bouwen aan een betere wereld? Dan bieden wij jou een gratis check en advies aan om erachter te komen hoe jij je website kunt verbeteren. Ons doel? Jouw online impact vergroten.